Reč stručnjaka

Šta je gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u određenim žitaricama. Žitarice koje sadrže gluten su upravo one koje su tradicionalno najzastupljenije u ishrani: pšenica, ječam, raž, ovas. Žitarice bez glutena su: kukuruz, pirinač, heljda, proso, sirak.

Ko treba da isključi gluten iz ishrane?

Osobe obolele od Celijakije (Glutenske enteropatije), osobe koje su intolerantne na gluten i osobe koje su osetljive na gluten. Vrlo često se bezglutenska ishrana preporučuje i osobama obolelim od Autizma kao deo terapije.

Celijakija je oboljenje koje zahteva apsolutno isključivanje glutena iz ishrane – jer ovaj protein toliko ošteti zid creva, da praktično ne dolazi do apsorpcije vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, pa osoba dolazi u opasnost od brojnih malnutricija, deficita i drugih poremećaja zdravlja. Simptomi intolerancije na gluten se javljaju ubrzo nakon konzumiranja hrane koja sadrži ovaj protein a to su grčevi, gasovi, nadutost, dijareja. Simptomi koje osećaju osobe osetljive na gluten su blaži, ali uglavnom dovoljno nelagodni da se osobe bolje osećaju ukoliko odaberu obrok bez glutena.

Gluten je skriveni sastojak u brojnim prehrambenim proizvodima.

Nažalost osobe koje moraju da isključe gluten iz ishrane suočene su sa velikim problemom. Čak i vrlo male količine glutena mogu da uzrokuju vrlo ozbiljne zdravstvene probleme (npr. ukoliko je kukuruz samleven na istom mlinu gde je prethodno mlevena pšenica, takav kukuruz više nije pogodan za ishranu osoba osetljivih na gluten). A pšenica je iznenađujuće prisutna u brojnim proizvodima gde ne biste očekivali da je ima – u kobasičarskim proizvodima, čokoladi, sladoledu, soja sosu, kečapu, začinima, čajevima, kajmaku, mladom siru, kiselomlečnim proizvodima…

Osobe koje moraju da konzumiraju hranu bez glutena su uglavnom morale same da pripremaju hranu, kako bi bile u potpunosti sigurne da njihova hrana neće zbog nepažnje (ili ne znanja) sadržati ovaj sastojak. Veliki je pomak da se otvara prvi restoran koji nudi bezbednu hranu za ovu osetljivu kategoriju ljudi, a mi ostali možemo slododno da se pridružimo i probamo ovaj drugačiji jelovnik.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga
kontakt telefon: 064 140 68 44
e mail: jovana_srejic@yahoo.com

KONTAKT TELEFON

064 6444 396

ADRESA

Ustanička 170, Beograd

KONTAKT TELEFON

064 6444 396

ADRESA

Ustanička 170, Beograd

EMAIL

office@masarestaurant.com

PRATITE NAS